Σπάρτη σημαίνει ιστορία

Η Σπάρτη θεωρείται ως μία από τις ωραιότερες, αλλά και ιστορικότερες πόλεις της Ελλάδας.  Η ιστορία της  χάνεται μέσα στα βάθη των αιώνων.  Το όνομά της προέρχεται από την πριγκίπισσα Σπάρτη, κόρη του Βασιλιά Ευρώτα. Σήμερα η Σπάρτη αριθμεί πάνω από 18.000 κατοίκους. Είναι χτισμένη στις όχθες του Ευρώτα, οικοδομήθηκε κατόπιν διατάγματος του Βασιλιά Όθωνα το 1834 και έχει σχεδιαστεί από τον Στάουφερτ με φαρδιές λεωφόρους και μεγάλες πλατείες.

Η Σπάρτη διατηρεί «κάτι από την δόξα του παρελθόντος» αφού περιβάλλεται από  σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, όπως την Ακρόπολη της Σπάρτης η οποία βρίσκεται πίσω από το μεγαλοπρεπές άγαλμα του Βασιλέως Λεωνίδα στο Εθνικό Στάδιο της Σπάρτης. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης στη νότια πλευρά της Ακρόπολης, εκεί όπου συνεδρίαζαν κατά την αρχαιότητα οι Έφοροι. Επίσης, το ιερό της Χαλκίοικου Αθηνάς στη κορυφή της, έργο του μεγάλου γλύπτη και αρχιτέκτονα Βαθυκλή και πολλά άλλα.

Σε πολύ μικρή απόσταση από το κέντρο της Σπάρτης, βρίσκεται το ιερό της Ορθίας Αρτέμιδος 10ος αιώνας π.Χ.. Στα 5 χλμ. νοτιανατολικά της Σπάρτης αξίζει κανείς να επισκεφτεί το Μενελάιο που αποτελεί ιερό των θεοποιημένων Μενέλαο και Ελένης. Στα βόρια της σύγχρονης Σπάρτης μπορεί κανείς να θαυμάσει το «κενοτάφιο» του Λεωνίδα.  Είναι ένα ναόμορφο κτίσμα που σύμφωνα με παράδοση θέλει να φυλάει τα σεμνότερα οστά του 5ου αιώνα π.Χ.

Η Σπάρτη βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον Μυστρά. Εκεί ο επισκέπτης θα ταξιδέψει στα Βυζαντινά χρόνια και θα γνωρίσει, άλλη μια ένδοξη περίοδο του τόπου. Επίσης το Γύθειο, στο οποίο γίνονται και προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων αποτελεί ένα από τα πιο φημισμένα παραθαλάσσια θέρετρα της περιοχής. Θα πρέπει να προσθέσουμε ότι από την αρχαία Σπάρτη σώζονται λείψανα από σημαντικά αρχαία μνημεία όπως ο ναός της Ορθίας Αρτέμιδος, της Χαλκιοίκου Αθηνάς, του Καρνείου Απόλλωνα, καθώς και θέατρο της ρωμαϊκής εποχής.

 

Εκδηλώσεις 

 

  • Σπάρταθλον / Ιστορικός Υπερμαραθώνιος 246KM

Το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ είναι ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος 246χμ. που διεξάγεται κάθε χρόνο στο τέλος του Σεπτέμβρη και καταλήγει στην πόλη της Σπάρτης. Είναι ένας από τους πλέον ονομαστούς αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος λόγω της ιστορικής αναφοράς του.

Το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από την ιστορική μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες.

Ο αγώνας διεξάγεται σε δύσκολες συνθήκες, όπου οι δρομείς διανύουν την απόσταση Αθήνα – Σπάρτη από επαρχιακούς δρόμους, μονοπάτια και ορεινούς όγκους. Από τις δυσκολότερες διαδρομές του είναι η ανάβαση του Παρθένιου Όρους (σε υψόμετρο 1.200μ) και η κάθοδός του, μέσα στη βαθιά νύχτα. Περιγράφεται ως ο δυσκολότερος αγώνας δρόμου παγκοσμίως και κάθε χρόνο προσελκύει στην περιοχή μας δρομείς από όλο τον κόσμο.

 

* Φωτογραφικό υλικό από την προσωπική συλλογή του κ. Ιωάννη Γκλέκα