Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης για να δείτε από κοντά εκθέματα, που καλύπτουν τη χρονική περίοδο από τη νεολιθική μέχρι την ύστερη ρωμαϊκή εποχή! Γνωρίστε από κοντά ευρήματα από τις σπουδαιότερες προϊστορικές θέσεις της Λακωνίας, έργα γλυπτικής από τα αρχαϊκά έως και τα ρωμαϊκά χρόνια, προερχόμενα από διάφορες περιοχές του νομού, καθώς και ευρήματα των σωστικών ανασκαφών ανάμεσα στα οποία εξέχουσα θέση κατέχουν, τα τμήματα ψηφιδωτών δαπέδων των ρωμαϊκών χρόνων από τη Σπάρτη. Τέλος, στην έκθεση του Μουσείου περιλαμβάνονται λίγα επιγραφικά κείμενα τα οποία φωτίζουν μερικές πλευρές της ιστορίας της Σπάρτης. (Οσίου Νίκωνος 71. πληροφορίες: 27310-28575)
Επίσκεψη στο Μουσείο της Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού για να μάθετε την ιστορία της ελιάς και του λαδιού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, καθώς και την εξέλιξη της τεχνολογίας των ελαιοτριβείων στην Ελλάδα από τους μεταβυζαντινούς χρόνους ως το πρώτο μισό του 20ου αιώνα.
Επίσκεψη στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη της Σπάρτης, παράρτημα της εθνικής Πινακοθήκης, όπου μπορείτε να περιηγηθείτε στη μόνιμη έκθεση με ελαιογραφίες μεγάλων Ευρωπαίων ζωγράφων από το 16ο έως και τον 20ό αιώνα (πληροφορίες: τηλ. 27310-81557).
Μουσείο της Νεότερης Σπάρτης : Δημιουργήθηκε με σκοπό να καταγράφει οτιδήποτε σχετίζεται με την πόλη και να πληροφορεί κάθε νέα γενιά Σπαρτιατών, πώς δημιουργήθηκε κι εξελίχθηκε η Λακωνική πρωτεύουσα με την πανάρχαια ιστορία, σ’ ένα σύγχρονο αστικό κέντρο της Πελοποννήσου.Η μουσειακή έκθεση αρχίζει με αναφορές στη Φιλική Εταιρεία, στην Επανάσταση του 1821 και σε οικογένειες του Μυστρά που αργότερα συγκαταλέγονται μεταξύ των πρώτων οικιστών της Σπάρτης. Συνεχίζει με το Διάταγμα του Όθωνα για την ανίδρυση της πόλεως το 1834 και προχωρεί παρουσιάζοντας επιλεκτικά τους σπουδαιότερους σταθμούς από την πολεοδομική, οικιστική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Σπάρτης και με στοιχεία που θα προστίθενται μελλοντικά.
Μανουσάκειο Μουσείο Αστικού και Λαϊκού Βίου : Το Μουσείο έχει θέμα «Αστικός και Λαϊκός Βίος στη Σπάρτη τον 20ό αιώνα» και πληροί όλες τις σύγχρονες μουσειολογικές προδιαγραφές. Περιλαμβάνει έπιπλα, ενδυμασίες, κεντήματα, υαλικά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό της εποχής αυτής. Σημαντική θέση στην έκθεση καταλαμβάνει το οθωμανικό λάβαρο το οποίο έφερε από το Λέσβο το 1912 μετά από την απελευθέρωση του νησιού από τους Οθωμανούς, ο Σπαρτιάτης ταγματάρχης Αλέξανδρος Μανουσάκης (θείος του δωρητή).
Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο: Στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο, που βρίσκεται στο 5ο χλμ. της Εθνικής Οδού Σπάρτης-Καλαμάτας εντός του ομώνυμου πάρκου, λαμβάνει χώρα το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι» με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις όπως θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και άλλα ανάλογα δρώμενα. Διοργανώνει επίσης σειρά παράλληλων εκδηλώσεων (κλασικής μουσικής, οικολογίας, θεατρικό παιχνίδι, εκθέσεις) τόσο στο χώρο του, όσο και στο γύρω άλσος.Ξεκινώντας τις εκδηλώσεις του από το 1988, έως και σήμερα, κάθε καλοκαίρι, η ορχήστρα του θεάτρου φιλοξενεί σπουδαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Εδώ έχουν εμφανιστεί και οι μεγαλύτεροι καλλιτεχνικοί οργανισμοί της χώρας μας αλλά και σημαντικοί από το εξωτερικό, καθώς και μεγάλα ονόματα του θεάτρου και της μουσικής.
Ενδεικτικά αναφέρονται το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, η Καμεράτα Φίλων Μουσικής του Μεγάρου Αθηνών με σολίστ τον Λεωνίδα Καβάκο, το Κρατικό Μπαλέτο της Όπερας της Οδησσού, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η Ορχήστρα Χρωμάτων, η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ κ.ά. Επίσης, η Άννα Συνοδινού, η Λυδία Κονιόρδου, ο Μάριος Φραγκούλης, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και πολλοί άλλοι.