Ταΰγετος

Ταΰγετος Μονοπάτια - Ξενώνας Πικουλιάνικα - Μυστράς

Φυσικό όριο ανάμεσα στους νομούς Λακωνίας και Μεσσηνίας, με την κορυφή του να χάνεται μέσα στα σύννεφα σε υψόμετρο 2.407 μ., ο Ταΰγετος είναι ένα από τα βουνά της Ελλάδας που πρέπει να επισκεφτείτε, είτε είστε ορειβάτης και πεζοπόρος είτε απλά φυσιολάτρης.

Η περιοχή, ενταγμένη στο δίκτυο βιοτόπων Natura 2000, υπάγεται επίσης στις σημαντικότερες τοποθεσίες της Ελλάδας για τα πουλιά (Important Bird Areas). Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σπάνια είδη ζώων και φυτών της με τα οικοσυστήματα που παρατηρούνται στον κεντρικό Ταΰγετο.

Στη μέση ορεινή ζώνη του Ταϋγέτου, απαντάμε όμορφα δάση που γοητεύουν κάθε επισκέπτη, ενώ στα χαμηλότερα μέρη, θάμνους και αρωματικά φρύγανα, ρεματιές με αιωνόβια πλατάνια, χαράδρες και φαράγγια που τα νερά τους πάνε να συναντήσουν και να τροφοδοτήσουν τον ποταμό Ευρώτα.

Ο Ταΰγετος θα σας προσφέρει από τις ομορφότερες ορειβατικές και πεζοπορικές διαδρομές, καθώς εκτός από τη μοναδική φύση, το βουνό έχει υποδειγματική σηματοδότηση των μονοπατιών, ακόμα για τους λιγότερο έμπειρους από εσάς ορεινούς πεζοπόρους.

Για τους λάτρεις της αναρρίχησης, στη Λαγκάδα υπάρχει αναρριχητικό πεδίο που περιλαμβάνει τέσσερις μικρές ορθοπλαγιές με διαδρομές αθλητικής αναρρίχησης.

Ο Προφήτης Ηλίας, η ψηλότερη κορυφή του βουνού αλλά και της Πελοποννήσου, με το ομώνυμο εκκλησάκι που γιορτάζει στις 20 Ιουλίου, συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθος προσκυνητών και ορειβατών. Το Σιδηρόκαστρο (2.340μ.), το Χαλασμένο Βουνό (2.204μ.), τα Γούπατα (2.031μ.) το Σπανακάκι (2.024μ.), η Νεραϊδοβούνα (2.020μ.), και το Κουφοβούνι (1.850μ.) είναι μερικές ακόμα από τις κορυφές του βουνού.

Για τους ενδιαφερόμενους, διατείθονται χάρτες και οδηγοί των διαδρομών.

 

* Φωτογραφικό υλικό από την προσωπική συλλογή του κ. Ιωάννη Γκλέκα